✅ Casus yazılım tespiti için Hemen Tıkla Ara
İÇİNDEKİLER
Casus Yazılım Tespiti
Casus yazılım nedir, Casus yazılım tespiti çalışması yapılabilir mi gibi sorulara bu yazımızda cevap vermeye çalışalım.
Casus Yazılım Nedir?
Casus yazılım, bir kullanıcı hakkında gizlice veri toplamak amacıyla kullanılan geniş bir kötü amaçlı yazılım kategorisidir. Casus yazılımlar, tarama verilerinizi, giriş kimlik bilgilerinizi veya diğer kişisel bilgilerinizi, ele geçirme ve bazen üçüncü bir tarafa iletme amacıyla kullanılmaktadır.
Casus yazılım türleri
- Adware; web taramada görüntülü reklamlar yoluyla kullanım verilerini toplar. Adware, kullanıcılara ait verileri kendi rızası olmadan topladığında, kötü amaçlı olmaktadır.
- Tracking Spyware; Casus yazılımların kendisi gibi, yasal reklam verileri toplama ve kişisel gizliliği ihlal etme arasındaki ince çizgidedirler. Yasal gibi görünürken kişisel verileri toplayacak şekilde tasarlanmış olabilirler.
- Keylogger; bir tuş kaydedicisi olarak adlandırılan bu tür casus yazılımlar, genellikle giriş kimlik bilgilerini veya ödeme bilgilerini çalmak için bir sayfaya girilen klavye tuşlamalarını gizli olarak kaydeder.
Casus yazılımlar nasıl çalışır ve neden bir tehdit oluşturur?
Farklı casus yazılım türleri genellikle, reklam verilerinin meşru bir şekilde toplanması ile kullanıcının çevrimiçi gizliliğini baltalamak arasındaki ayrımı kullanmakta ve manipule etmektedir. Birçok durumda, bir kullanıcı, belirli şartlar ve koşulların veya bir sitenin çerez politikasının kabul edilmesiyle izlenen bazı çevrimiçi etkinliklere sahip olma rızasını vermiştir. Örneğin, reklam yazılımı, daha genel olarak çevrimiçi reklamların yerleşimini otomatikleştiren ve böylece içerik oluşturucusu için gelir sağlayan bir platform anlamına gelir. Birçoğumuz, favori olmayan bu web sayfalarını, yasa dışı olan bu tür reklam yazılımları olmadan tanıyamazdık.
Casus yazılımlar, bir kullanıcının aktivitesi iznini almadan izlendiğinde, gerçekten kötü amaçlı yazılım haline gelir. Kötü amaçlı casus yazılımlar, bilgisayarınızı yavaşlatma, istenmeyen ve hatta açık pop-up’lar oluşturma veya tarama alışkanlıklarınızdaki verileri üçüncü tarafa aktarma potansiyeline sahiptir.
Kendi başına değerli olabilecek veya başka bir kötü niyetli 3. şahsa satılabilecek bir kullanıcı hakkında veri toplama niyetinden dolayı, en zarar verici casus yazılımlardan bazıları bilgisayarınızda fark edilmeyen bir durumdur.
Telefonda Casus Yazılım Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bildiğiniz gibi, casus yazılımlar genellikle internet aktiviteleriniz, şifreleriniz, mesajlarınız, çağrılarınız ve diğer değerli verileriniz hakkında bilgi toplamak için sizden gizlenmektedir. Bunları telefonunuzda elle saptamak zor olabilir. Ancak, cep telefonunda casus yazılım olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilecek birkaç kırmızı işaret vardır:
1-Telefon Isınmaya Başlar – Pil Ömrü Azalır
Telefonunuz ısınıyor mu yoksa pili normalden daha hızlı mı alıyor? Bu, özellikle oyun uygulamaları sırasında, yüklediğiniz uygulamalardan kaynaklanabilir. Ancak, arka planda çalışan, GPS’nizi çalıştıran, verilerinizi casusluk amaçlı kaydeden ve gönderen vb. bir casus yazılımın da bir sonucu olabilir. Telefondaki casus yazılımların bu gibi etkinlikleri telefonunuzun pil ömrünü düşürür ve ciddi problemlere ve ani sıcaklık artışlarına neden olur.
2-Fazla Veri Kullanımı
Modern telefonlar belirli bir süre boyunca veri kullanım istatistiklerini sağlar; günler, haftalar veya aylar boyunca veri kullanımınızın geriye dönük kaydını tutarlar. Akıllı telefonunuz, genel veri kullanımınızda bir artış olduğunu gösteriyorsa, bu durumda cep telefonunuzda casus yazılım olabileceğinden şüphelenilebilecektir. Casus yazılımlar, telefonunuzda gün boyu yaptığınız her şeyi veri paketlerinizi veya bağlı olunan wifi ağlarını kullanarak casus yazılımın amacına uygun sunuculara veya casus yazılımı telefona yükleyenlerin belirlediği bir başka hedefe gönderir. Bu, her arama yaptığınızda, mesaj gönderdiğinizde, vs, casus / saldırganın sizin bilgilerinizi kullanarak verilerinize ulaştığı anlamına gelir.
3-Arkaplan Gürültü
Zaman zaman, casus yazılım yüklü olan bir telefonda, aramalar sırasında garip sesler çıkartabilir. Bunlar eko veya beyaz gürültü bipleme içerebilir. Bazı casus yazılımlar günlük çağrılarınızı dinleyebilir ve kaydedebilir. Bu, onları “bir konferans görüşmesi” olarak ekleyerek çalışır ve bu da garip arka plan gürültüsünü duymanıza neden olur.
4-Şifreli Mesajlar
Hiç tuhaf metin mesajları aldınız mı, özellikle de bir kod gibi görünen bir dizi sayı, sembol ve harfleri olan? Bilinmeyen numaralardan sadece rastgele mesajlar olduklarını varsaymış olabilirsiniz. Saldırganların genellikle telefonunuzla iletişim kurmak için şifreli metin mesajları kullandığını ve ona bir komut gönderebileceğini unutmayın. Karmaşık içerikli mesajlar aslında casus yazılımı yönetmek için kullanılan komutlar olabilir.
4-Bilinmeyen Uygulama
Garip bir uygulama iziyle karşılaşırsanız, hiçbir yerde görünmüyorsa, bunu yoksaymayın. Bazı casus yazılımlar, telefonunuzun onayını almadan bile indirebilir ve yükleyebilir. Casus yazılım olduğundan şüphelendiğiniz cep telefonunuzu masanın üzerinde bıraktıktan sonra birkaç dakikalığına telefonunuzdan uzaklaştığınız anda bile cep telefonuna casus yazılım yüklenebilir.
Casus Yazılım Tespiti Nasıl Yapılır?
Cep telefonunda casus yazılım tespiti için uluslararası kullanımda olan özel teknik cihaz ve yazılımlar kullanılmaktadır. Bu cihaz ve yazılımlar ile cep telefonunda casus yazılımlar aranmakta ve hatta bazen bulunan casus yazılımların yönlendirildiği cep telefonu numarasına veya internet site adresine ulaşılabilmektedir.
✅ Casus yazılım incelemesi için Hemen Tıkla Ara